Дюлята е ароматен есенен плод, който има и много ползи за здравето. Той понижава кръвното налягане, помага при стомашни проблеми, предпазва от сърдечно-съдови заболявания и стимулира метаболизма. Вижте как да приготвите вкусен сладкиш с този плод със стипчив вкус.
Необходими продукти:
4 яйца
400 гр захар
150 гр краве масло
1 ванилия
1 кофичка кисело мляко
3 ч.ч. брашно
2 ч.л. сода
3 ч.л. лимонтузу
5-6 едри дюли
Начин на приготвяне:
Измивате дюлите, почиствате сърцевината им и ги нарязвате на парчета. Загрявате 50 гр краве масло с 50 гр захар и задушавате нарязаните дюли до омекване. Разбивате яйцата с останалата захар и ванилията на пяна. Добавяте останалото размекнато масло, а после смесеното със сода и лимонтузу кисело мляко. Накрая слагате и брашното. Разбърквате продуктите на гладка смес, изсипвате я в намазнена и поръсена с брашно тавичка. Отгоре разпределяте дюлите, предварително обелени и нарязани на парчета. Печете в загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20-30 минути.