Ако обичате ароматните ястия с малко продукти за празничната трапеза, този Великден трябва непременно да опитате да приготвите агнешкото месо в сено. Да, правилно чухте – в сено. Не се плашете от него, защото именно то ще направи ястието да ухае като едновремешните вкусни гозби на баба, които винаги сме си мислели, че едва ли някога ще успеем да пресъздадем. Рецептата е изключително лесна, приготвя се бързо, с малко съставки, а от крайния резултат ще останете очаровани, така че не страхувайте да експериментирате.
Рецепта за великденско агнешко месо в сено
Необходими продукти
- агнешки котлети/задна или предна четвъртина
- 50-60 г масло
- 3 шепи сено (зависи от големината на тавата)
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- мащерка
Начин на приготвяне
Първо и най-важно – измийте сеното добре, а след това го сложете в тава и от него оформите легло. Овкусете месото с подправките и го сложете в леглото от сеното, а маслото нарежете на кубчета върху месото. Тук е моментът да добавите и мащерката, като можете да използвате и каквито други билки обичате или имате под ръка.
Налейте малко вода в тавата и я покрийте с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за един час. След това махнете фолиото и върнете месото във фурната, докато се изпече до готовност. Агнешкото периодично се полива със собствения му сос, за да не стане сухо, като при нужда можете да добавите и допълнително вода.