Не изхвърляйте козунаците: Рецепта за крем карамел с козунак


Не изхвърляйте козунаците: Рецепта за крем карамел с козунак
Снимка: Istock

Великден може и вече да зад гърба ни, но козунаците определено не са. Всяка една от нас е наясно, че след празника вкъщи ще се ядат козунаци поне 10 дена. Проблемът обаче е там, че не можем да си хапваме от сладкото изкушение сутрин, обед и вечер, а то все пак не е с безкраен срок на годност и в крайна сметка ни се налага да го изхвърлим. Това обаче повече не бива да ви притеснява, защото днес ще ви предложим една рецепта за неустоим десерт с козунак, след който всички ще се оближат пръстите. Така че да запретваме ръкави и да спасим великденските козунаци.

Крем карамел с козунак

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 200 гр. захар
  • 700 мл. прясно мляко
  • 2 бр. ванилия
  • 100 гр. захар за карамела
  • 1 малък козунак, нарязан на филийки

Начин на приготвяне:

Загрейте захарта за карамела в тенджера, а когато придобие златист цвят към нея се добавят 3 супени лъжички вода и се бърка, докато не се получи хомогенна смес. Излейте карамела в тава и започнете да редите нарязания козунак отгоре. Оставете тавата настрана и преминете към приготвянето на крема.

Затоплете леко млякото и останалата захар на котлона и ги прибавете към разбитите с ванилията яйца - важно е през това време да бъркате непрекъснато. Изсипете сместа върху козунака, поставете тавата в друга, по-голяма, и налейте вода в нея. Печете сладкиша в предварително загрята на 120 градуса фурна за 2 часа, а след това го приберете в хладилника за поне 4 часа, докато стегне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама