Великден може и вече да зад гърба ни, но козунаците определено не са. Всяка една от нас е наясно, че след празника вкъщи ще се ядат козунаци поне 10 дена. Проблемът обаче е там, че не можем да си хапваме от сладкото изкушение сутрин, обед и вечер, а то все пак не е с безкраен срок на годност и в крайна сметка ни се налага да го изхвърлим. Това обаче повече не бива да ви притеснява, защото днес ще ви предложим една рецепта за неустоим десерт с козунак, след който всички ще се оближат пръстите. Така че да запретваме ръкави и да спасим великденските козунаци.
Крем карамел с козунак
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 200 гр. захар
- 700 мл. прясно мляко
- 2 бр. ванилия
- 100 гр. захар за карамела
- 1 малък козунак, нарязан на филийки
Начин на приготвяне:
Загрейте захарта за карамела в тенджера, а когато придобие златист цвят към нея се добавят 3 супени лъжички вода и се бърка, докато не се получи хомогенна смес. Излейте карамела в тава и започнете да редите нарязания козунак отгоре. Оставете тавата настрана и преминете към приготвянето на крема.
Затоплете леко млякото и останалата захар на котлона и ги прибавете към разбитите с ванилията яйца - важно е през това време да бъркате непрекъснато. Изсипете сместа върху козунака, поставете тавата в друга, по-голяма, и налейте вода в нея. Печете сладкиша в предварително загрята на 120 градуса фурна за 2 часа, а след това го приберете в хладилника за поне 4 часа, докато стегне.