Този сладкиш с шамфъстък и глазура е елегантен десерт, идеален за всеки специален повод.
Необходими продукти за сладкиша с шамфъстък:
1 чаша универсално брашно
Още: От тефтера на баба: Сладкиш с круши
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. матча на прах (по желание)
3/4 чаша кристална захар
1/3 чаша печен шамфъстък, фино смлян
1 яйце, стайна температура
1/4 чаша зехтин
1/2 чаша гъсто кисело мляко
1/4 чаша прясно мляко, стайна температура
1 ч.л. екстракт от ванилия
1/4 ч.л. екстракт от бадем
Още: Ябълков сладкиш, който се топи в устата
Глазура от крема сирене:
1/2 чаша крема сирене
2/3 чаша течна сметана за разбиване
6-7 с.л. пудра захар
1/2 ч.л. екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 170 градуса. Постелете 20×20 см тавичка с хартия за печене.
В голяма купа пресейте брашното, бакпулвера, содата за хляб, солта, матча на прах (ако използвате). След това добавете захарта и смления шамфъстък и разбъркайте заедно, докато се смесят.
В средна купа добавете яйцето и леко го разбийте. След това добавете зехтина, киселото мляко, прясното мляко, ванилията, бадемовия екстракт и разбийте до гладка смес. Изсипете тази смес в купата със сухите съставки и разбъркайте, докато се смесят. Прехвърлете гъстото тесто в тавата и го разпределете равномерно. Печете за 20-25 минути или докато клечката за зъби излезе чиста. Оставете да престои в тавата в продължение на 20 минути. Прехвърлете върху решетка и оставете да изстине напълно, преди да поставите глазурата.
Още: Сладкиш с шамфъстък без брашно с шоколадов ганаш
За глазурата:
В малка купа сложете крема сиренето и разбийте до гладка смес. След това добавете сметаната на две части, като я разбивате до получаването на твърди връхчета. След това прибавете втората част от сметаната и разбийте до сгъстяване. След това добавете пудрата захар, ванилията и разбийте до гладка и гъста смес.
Разпределете глазурата върху хладкия сладкиш и поръсете с натрошен шамфъстък.