Свикнали сме да възприемаме копривата като основа за приготвяне на леки пролетни ястия. Рецептата за панирана коприва е различна. Тя е чудесна идея за предястие или за перфектното мезе за бира.
Необходими продукти:
200 грама сурови стръкчета коприва
2 броя яйца
4 супени лъжици брашно
1/4 чаена чаша газирана вода
1/2 чаена лъжица сол
1 чаена чаша олио
200 грама кисело мляко
2 супени лъжици смлени орехи
1/2 връзка копър
1 стрък чесън, пресен или 2 скилидки стар
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата заедно със солта, добавете газираната вода и малко по малко при непрекъснато разбъркване добавете и брашното. Трябва да се получи смес с гъстота на каша, а не на тесто.
Използвайте връхчета коприва, като е добре копривата да е по-едра, за да можете лесно да я панирате. Сгорещявате олиото в тиган, след което хващате всяко стъкче коприва за дръжката, топвате в сместа, изтръсквате от излишната панировка и пържите за кратко, до придобиване на златист загар от едната, след което и от другата страна. Изпържената коприва поставяте върху домакинска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина.
Сосът за панираната коприва приготвяте, като разбъркате киселото мляко с нарязаните на ситно чесън и копър и смлените орехи.
Източник: supichka.com