Младите върхчета коприва са крехки и подходящи за готвене, а корените и старите листа за приготвяне на лечебни отвари и дроги. Листата на копривата съдържат витамин К и В2, гликозида уцитрин, дъбилни и белтъчни вещества, мравчена киселинам аскорбинова киселина, пантотенова киселина, каротиноиди, хистамин, каротин, хлорофил(около 3%), ксантофил и други.
Дрогите от корпива засилват обмяната на веществата, има добър вефект придиабед, жълтеница, чернодробни и жлъчни страдания, смущения в менструалния цикъл. Богатото съдържание на витамини и повишаването на хемоглобинаи еритроцитите са причина за усилващото им действие при анемии и хиповитаминози в периоди след преболедуване или след операционнен период.
И тъй като сега е сезонът на копривата, ви предлагаме да си направите с нея едни вкусни брускети.
Необходими продукти:
300 гр прясна коприва
150 гр извара
100 гр заквасена сметана или изцедено кисело мляко
2 големи сухи червени чушки
няколко парчета сушени домати
1 връзка копър
50 гр орехи
сол на вкус
зехтин
няколко филии хляб по избор
скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Измийте и изчистете копривата. Залейте доматите и чушките с гореща вода и ги оставете да се накиснат.
Сложете тенджера с вода на котлона да заври. През това време си подгответе голяма купа със студена вода и няколко бучки лед. Когато водата на котлона заври, потопете копривата за 2 минути.
Махнете от котлона и отцедете врялата вода. Сложете копривата в купата с леда и оставете да се охлади. След около 10 минути, сипете копривата в голяма цедка и оставете да се отцеди водата. Нарежете на дребно.
Отцедете чушките и доматите от водата и ги нарежете на дребно. Измийте копъра и също нарежете на дребно.
В купа смесете копривата, чушките, доматите, изварата, сметаната и копъра. Разбъркайте добре и овкусете със сол.
Намажете филиите със зехтин и запечете до златисто във фурната.
Извадете, по желание натъркайте с разрязаната на две скилидка чесън и поставете по малко от сместа. Поръсете с натрошени или цели орехи. Сервирайте веднага.
Източник: sundaybakeclub.com