Ако и вие сте фенове на сладките изкушения, но се стараете да ги избягвате по определени причини – искате да свалите няколкото излишни килограма до началото на лятото, страдате от диабет, инсулинова резистентност или просто се стараете да приемате по-малко захар, за да се чувствате по-добре, това не означава, че трябва да забравите за любимите си сладки храни.
И въпреки че това трърдение звъчи малко противоречиво, помислете още веднъж, защото днес имаме една много добра новина за вас – вече не е нужно да се лишавате от любимите си храни и най-вече от шоколада, защото можете да си направите сами вкъщи домашна „Нутела“ без захар, изкуствени подсладители и консерванти. А най-хубавото е, че се приготвя за точно 3 минути и е подходяща за всеки член от семейството дори и за постещите.
Домашна „Нутела“ за нула време
Необходими продукти
- 100 г обикновено какао
- 50 г мед/кленов сироп
- 180 г вода на стайна температура
- щипка сол
- 1 пакетче ванилия
Приготвяне
Приготвянето на този домашен течен „шоколад“ е изключително лесно, защото просто трябва да добавите всички съставки в блендера и да блендирате до получаване на хомогенна смес, което ще отнеме не повече от две минути. След това сместа се прехвърля в бурканче или кутия, която се съхранява в хладилник.
Можете да си мажете от течния шоколад, намазан върху филийка, да си добавяте към мюслито сутрин или да го ядете директно от буркана с лъжица.
Другият плюс на тази рецепта е, че ако замените меда с друг подсладител като кленов сироп, става подходяща за консумация по време на пост или ежедневно, ако сте веган.