Пролетно, вкусно и здравословно.
Необходими продукти:
300 гр пълнозърнесто брашно от лимец , евентуално малко повече за доизмесване
125 гр масло на стайна температура
1 яйце
5 гр бакпулвер
60-80 мл гъст айран
1/2 ч.л. сол
300 гр попарена, отцедена и пасирана коприва
за намазване отгоре:
чесън на прах - около 2 ч.л.
зехтин - 5-6 с.л.
морска сол или хималайска розова сол
Начин на правене:
В голяма купа се поставя брашното (отделете около 50 гр), прави се кладенче и в него се поставят всички съставки. Объркайте първо с вилица и постепенно омесете гладко еднородно тесто с ръка. Ако е леко лепкаво, добавете отделеното брашно. Трябва да се получи умерено твърдо, нелепнещо тесто. Оставете в хладилника за около половин час.
През това време в малка купичка или чашка разтворете чесън на прах със зехтин. Солта е за поръсване. Ако искате по-интензивен аромат на чесън, може да използвате скилидки чесън. Количеството на тази смес зависи от площта на бисквитките, които ще опечете. Възможно е да се наложи да направите още.
Загрейте фурната на 160 С с обдухване или на 180 С без обдухване.
Поставете на работната площ хартия за печене и леко напудрете с малко брашно. Разточете част от тестото на кора с дебелина около 0,3- 0,5 см. Нарежете с формички. Излишното тесто съберете и отново разточете.
Може да оформите и на пръчици, като режете с ножа за пица.
Бисквитките се намазват с ароматното олио и се поръсват с едрата сол. Пекат се около 15 минути или до порозовяване.
Охладете на решетка. Съхранявайте в добре затваряща се кутия за да запазят хрупкавия си вид.
Източник: vkusnosbety.blogspot.bg