Пълнозърнести крекери от лимец с коприва


Пълнозърнести крекери от лимец с коприва

Пролетно, вкусно и здравословно.

Необходими продукти:

300 гр пълнозърнесто брашно от лимец , евентуално малко повече за доизмесване

125 гр масло на стайна температура

1 яйце

5 гр бакпулвер

60-80 мл гъст айран

1/2 ч.л. сол

300 гр попарена, отцедена и пасирана коприва

за намазване отгоре:

чесън на прах - около 2 ч.л.

зехтин - 5-6 с.л.

морска сол или хималайска розова сол

Начин на правене:

В голяма купа се поставя брашното (отделете около 50 гр), прави се кладенче и в него се поставят всички съставки. Объркайте първо с вилица и постепенно омесете гладко еднородно тесто с ръка. Ако е леко лепкаво, добавете отделеното брашно. Трябва да се получи умерено твърдо, нелепнещо тесто. Оставете в хладилника за около половин час.

През това време в малка купичка или чашка разтворете чесън на прах със зехтин. Солта е за поръсване. Ако искате по-интензивен аромат на чесън, може да използвате скилидки чесън. Количеството на тази смес зависи от площта на бисквитките, които ще опечете. Възможно е да се наложи да направите още. 

Загрейте фурната на 160 С с обдухване или на 180 С без обдухване.

Поставете на работната площ хартия за печене и леко напудрете с малко брашно. Разточете част от тестото на кора с дебелина около 0,3- 0,5 см. Нарежете с формички. Излишното тесто съберете и отново разточете.

Може да оформите и на пръчици, като режете с ножа за пица.

Бисквитките се намазват с ароматното олио и се поръсват с едрата сол. Пекат се около 15 минути или до порозовяване.

Охладете на решетка. Съхранявайте в добре затваряща се кутия за да запазят хрупкавия си вид.

Източник: vkusnosbety.blogspot.bg


Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама