През първите дни на пролетта по пазарите много лесно може да си намерим най-различни зелении - коприва, лапад, щавляк, киселец, див чесън. Представяме ви една вкусна рецепта със задушена в краве масло коприва, малко сиренце, орехчета и прясна мента.
Необходими продукти:
връхчета и по-млади листа от коприва
1/2 глава лук
3-4 с.л. овесено брашно
40 гр масло
2-3 с.л. доматено пюре
няколко ореха
прясна мента
сирене
сол
червен пипер
Начин на приготвяне:
Изчистете копривата от по-дебелите стъбла, сухи листа и трева. Сложете я в тенджера и залейте със студена вода. Оставете я на котлона, докато кипне водата. Извадете и отцедете копривата. Като запазите част от водата – около 250 мл. Оставете настрана да изстине.
В друга тенджера разтопете маслото и задушете нарязания на ситно лук на слаб огън.
Нарежете копривата на ситно и я прибавете към лука. Посолете със сол и пипер на вкус. Сипете малко от водата, така че да покрие и разреди малко копривата. Разтворете овесеното брашно в малко вода и го добавете към копривата. Разбъркайте добре. Ако сместа ви се струва рядка, добавете още малко брашно. Оставете да заври и добавете доматеното пюре. Разбъркайте. Оставете на слаб огън още няколко минути.
Нарежете прясната мента на дребно. Счупете орехите. Сервирайте копривата в дълбока чиния, поръсена с мента и орехи. Пожелание сложете парче сирене и посолете с още малко едро смлян червен пипер.
Източник: sundaybakeclub.com