Днес заедно с Диана от Polka dot kitchen сме ви подготвили здравословна рецепта за морковена торта с крема сирене и бял шоколад.
Необходимите продукти са:
За блатовете (2 броя кръгли блата с диаметър около 26 см):
4 яйца или 1 яйце + 2 зрели банана (и двата варианта са изпитани)
140 гр кокосова захар
1 ч.л. ванилова есенция
215 гр растително олио
200 гр лимецово брашно
60 гр кокосово брашно
1,5 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
1/3 ч.л. хималайска сол
320 гр настъргани моркови
100 гр орехи, наситнени
За крема:
625 гр крема сирене
5 с.л. еритритол (може да замените с кокосова захар, но няма да запазите белия цвят)
160 гр бял шоколад
3 с.л. кокосово масло
1 лайм, кора
Декорация по избор – Polka dot kitchen препоръчва да си приготвите карамелизирани морковени ленти в захарен сироп, след което да ги изсушите върху хартия на 100*С във фурна за около 30 минути + физалис.
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата (или яйцето + бананите) със захарта до пухкавост. Добавете ванилията, след което олиото на тънка струйка олиото при постоянно бъркане до хомогенна смес. Добавете брашната, бакпулвера, содата, канелата и солта и разбъркайте. Прибавете морковите и орехите и смесете.
Разделете сместа в две тавички с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180*С без вентилатор за около 20 минути. Когато ги извадите, трябва да са все още влажни и меки.
Докато блатовете изстиват е време да приготвим крема. Разбийте до пухкавост крема сирената с еритритола.
На водна баня разтопете бял шоколад с кокосовото масло. Когато стане гладък, настържете в него кората на 1 лайм.
Добавете при постоянно бъркане шоколадовата смес към крема сиренето до получаване на деликатен чийз крем.
Сглобяваме тортата като редуваме блат с крем, като можете да оставите страните на тортата "голи" или да ги покриете с крема.
Украсете пожелание и оставете да се охлади в хладилник за поне 2 часа.
За още рецепти от Polka dot kitchen посетете Facebook и Instagram страниците ѝ.