Бялата торта с малини е един изключително лек десерт за летните горещини. Приготвя се само за около 30 минути, което си е доста бързо за торта, а резултатът е впечатляващ и с вкус и с вид.
Необходими продукти:
за блата:
125 гр брашно
75 гр масло
75 гр захар
2 яйца
1 пакетче ванилия
1 ч.л. бакпулвер
1/8 ч.л. сол
за крема:
500 гр кварк (може да замените със същото количество комбинация 2:1 от крема сирене за мазане и заквасена сметана)
400 гр сметана
300 гр малини
75 гр захар
25 гр черен шоколад
6 листа желатин (10 гр)
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията.
Сложете мекото масло и захарта в купа и разбийте на крем. Добавете едно по едно яйцата, докато бъркате. Прибавете и брашното.
Пуснете фурната да се загрява на 200ºC (или 170ºC с вентилатор). Пригответе си кръгла форма за торта. Изрежете хартия за печене и сложете на дъното. Намажете стените на формата с масло или олио.
Изсипете сместа за блата и я разстелете равномерно по дъното. Пече се около 25 минути или докато блатът придобие приятен златист цвят.
Извадете формата от фурната и оставете за около 10 минути да се охлади, след което извадете и поставете на скара до пълно изстиване.
В 100 мл студена вода сложете желатина за 10 минути да набъбне.
За приготвянето на крема сипете сметаната и захарта в купа и разбийте с миксер, докато започне да се сгъстява. Добавете кварка и разбъркайте.
Сложете желатина на слаб огън и бъркайте до пълното му разтваряне. Махнете от огъня и сложете няколко супени лъжици от крема и разбъркайте, за да го охладите.
Измийте малините и отделете 1/3 за украса.
Сипете желатина в крема и разбъркайте добре.
Измийте формата, в която сте пекли блата и я подсушете. Поставете блата на дъното. Сипете половината от крема. Подредете малините. Изсипете и другата половина от крема отгоре и загладете с шпатула. Пъхнете в хладилника за минимум 3 часа (най-добре за през нощта).
Настържете шоколада. Подредете малините в кръг и посипете по средата шоколадовите стърготини.
Източник: harryandlexy.com