Лека торта с малини


Лека торта с малини
Снимка: harryandlexy.com

Бялата торта с малини е един изключително лек десерт за летните горещини. Приготвя се само за около 30 минути, което си е доста бързо за торта, а резултатът е впечатляващ и с вкус и с вид.

Необходими продукти:

за блата:

125 гр брашно

75 гр масло

75 гр захар

2 яйца

1 пакетче ванилия

1 ч.л. бакпулвер

1/8 ч.л. сол

за крема:

500 гр кварк (може да замените със същото количество комбинация 2:1 от крема сирене за мазане и заквасена сметана)

400 гр сметана

300 гр малини

75 гр захар

25 гр черен шоколад

6 листа желатин (10 гр)

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията.

Сложете мекото масло и захарта в купа и разбийте на крем. Добавете едно по едно яйцата, докато бъркате. Прибавете и брашното.

Пуснете фурната да се загрява на 200ºC (или 170ºC с вентилатор). Пригответе си кръгла форма за торта. Изрежете хартия за печене и сложете на дъното. Намажете стените на формата с масло или олио.

Изсипете сместа за блата и я разстелете равномерно по дъното. Пече се около 25 минути или докато блатът придобие приятен златист цвят.

Извадете формата от фурната и оставете за около 10 минути да се охлади, след което извадете и поставете на скара до пълно изстиване.

В 100 мл студена вода сложете желатина за 10 минути да набъбне.

За приготвянето на крема сипете сметаната и захарта в купа и разбийте с миксер, докато започне да се сгъстява. Добавете кварка и разбъркайте.

Сложете желатина на слаб огън и бъркайте до пълното му разтваряне. Махнете от огъня и сложете няколко супени лъжици от крема и разбъркайте, за да го охладите.

Измийте малините и отделете 1/3 за украса.

Сипете желатина в крема и разбъркайте добре.

Измийте формата, в която сте пекли блата и я подсушете. Поставете блата на дъното. Сипете половината от крема. Подредете малините. Изсипете и другата половина от крема отгоре и загладете с шпатула. Пъхнете в хладилника за минимум 3 часа (най-добре за през нощта).

Настържете шоколада. Подредете малините в кръг и посипете по средата шоколадовите стърготини.

Източник: harryandlexy.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама