Макар да присъства най-често под формата на супа в менюто на българина, копривата всъщност дава много по-широко поле за действие на кулинарното въображение. Ето една интересна рецепта.
Необходими продукти:
400 грама коприва
4 супени лъжици олио
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
3 супени лъжици брашно
2 чаени лъжици джоджен
1 чаена лъжица червен пипер
6 броя яйца
50 грама гъби печурки
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за джуркана коприва с яйце и печени гъби е подготовката на копривата. Почиствате копривата и я измивате добре. Слагате копривата в гевгир и заливате с около литър вряща вода. Така ще можете да работите с копривата, но ще запазите. Ако копривата е едра я нарежете, ако е дребна - не е необходимо.
В голям тиган или пък в тенджера сгорещете олиото и задушете в него при непрекъснато бъркане почистените и нарязани на ситно лук и чесън. Добавете и брашното и разбъркайте добре. След около 2-3 минути добавете копривата, джоджена и червения пипер, както и около две чаени чаша вода и една чаена лъжица сол. Разбъркайте много добре и оставете да ври на слаб огън, като разбърквате от време на време до готовност.
Докато копривата ври подгответе гъбите и яйца. Нареже гъбите на филийки и ги изпечете в сух тиган с незалепващо покритие, или по желание може и да запържите гъбите в малко мазнина. Яйцата или изпържете на очи, или пък пригответе като поширани яйца, като ги чукнете във вряща вода и варите за няколко минути, така както се приготвят яйцата за яйца по панагюрски.
Преди сервиране разпределете кашата от коприва в дълбоки чинии и сложете по едно или две яйца и добавете от гъбите.
Източник: supichka.com