Все повече зеленина има по пазарите. От деца вярвам и на вас са казвали -“Яж коприва, много е полезна, съдържа желязо!“. И това е самата истина. Много хора я използват за чай и подценяват кашите, супите и апетайзерите с коприва.
По тази причина искам да ви дам една идея за рецепта за пролетно предястие с коприва. Можете да използвате рецептата с коприва, както за апетайзър, така и като гарнитура към основното ястие.
Необходими продукти:
400 грама прясна коприва
3 червени печени пипера обелени
100 грама овче сирене натрошено
2 с.л. магданозено песто
2 скилидки чесън
100 грама доматено пюре
1 домат
1 с.л. прясно нарязан копър
прясно смлян черен пипер
1/3 ч.л. босилек сух
1 шепа смлени орехи
синьо сирене за поръсване
Начин на приготвяне:
Копривата се запарва в подсолена вряла вода, след което се изважда, отцежда се и се потапя в лед, за да запази зеления си цвят. Накълцва се на дребно.
Двете скилидки чесън се обелват и смачкват. Доматът и печените чушки се нарязват на малки парченца.
Всички съставки без синьото сирене се объркват добре.
Предястието се поднася студено, поръсено отгоре с натрошено синьо сирене.
Източник: merudia.bg