Ароматни и засищащи малки хапки. Чудесно си пасват с кисело мляко за следобедна закуска или с чаша горещ чай за закуска.
Необходими продукти:
350 гр брашно
250 гр сирене
250 гр кисело мляко
100 мл олио
2 с.л. ленено семе
1 с.л. черен ким
1 с.л. чиа семена
1 ч.л. сода за хляб
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в купа. Избутайте с лъжица брашното към стените на купата, за да се образува кладенче по средата.
Сипете киселото мляко в чаша или купа. Добавете му содата за хляб. Разбъркайте и оставете настрана за няколко минути да шупне.
Натрошете сиренето на ситно и го изсипете в брашното.
Добавете семената, олиото и киселото мляко. Бъркайте с лъжица, докато сместа се хомогенизира.
Пуснете фурната да се загрява на 180°С. Пригответе си тава и я покрийте с хартия за печене.
Гребнете 1 с.л. от сместа и с помощта на вилица я избутайте върху хартията за печене. Оформете с вилицата соленката в кръгла форма и я „разрошете“ отгоре.
Повторете с останалото тесто като оставяте разстояние между соленките, за да не се залепят по време на печене и ги правете еднакви по големина.
Пъхнете във фурната и печете около 12-15 минути или докато соленките придобият хубав златист цвят. Извадете и оставете да изстинат.
Източник: harryandlexy.com