Това са най-вкусните солени кифлички, които съм яла! Мекички, миришат на масло... топят се в устата. Хубавото в тях е, че нямат плънка. На практика всичко необходимо си е в самото тесто, дори сиренето и кашкавала. Правят се толкова лесно, че в тази рецепта, спокойно можете да включите като помощници и децата над 4 г.
Необходими продукти:
220 г меко масло
1 ч.ч. настъргано краве сирене
1 ч.ч. настърган кашкавал
1 ч.ч. кисело мляко + 1 пакетче (10г) бакпулер
3 ч.ч. брашно
сух риган за поръсване
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер мекото масло, заедно с настърганото сирене и кашкавал. Изсипете пакетчето бакпулвер в чаената чаша с кисело мляко. Дръжте я над съда, в който ще го изсипете, защото ще шупне. Разбъркайте добре и изсипете киселото мляко в сместа. Разбийте. Накрая добавете брашното и бъркайте, докато получите меко тесто. Покрийте с фолио и оставете тестото да почине, задължително два часа в хладилник.
Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене.
Извадете тестото и го разделете на 6 равни части. Аз разрязах един път хоризонтално и два пъти диагонално.
Поръсете леко работния плот с брашно. Разточете първата топка на кръг с дебелина 3 мм.
Приберете останалите в хладилника. Ще ги вадим една по една.
Разрежете кръга на 8 триъгълника по диагонал. Навийте всеки триъгълник на кифличка, като приплъзнете с пръсти широката страна към тясната. Притиснете леко острото връхче в тестото, за да не се отворят при печене.
Подредете кифличките в тавата на разстояние една от друга. При мен 2 топки запълваха една тава с кифлички. Общо три тави.
Намажете ги с четка с разбито яйце и поръсете със сух риган.
Печете 13 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. По същия начин навийте и изпечете и останалите кифлички.
Източник: vkusnoteka.bg