Кoe да изберете: Тъмно или средно изпечено кафе


Кoe да изберете: Тъмно или средно изпечено кафе
Снимка: iStock

Колкото и да обожавате кафето, най-вероятно никога не сте се замисляли за изпичането на кафените зърна. Дали степента на изпичане се отразява по различен начин на здравето ви? Тъмно или средно изпечено кафе е по-добро за вас? Ето няколко ползи от кафето и яснота относно избора на кафе спрямо изпичането на зърната. 

Кое е по-добро: тъмно или средно изпечено кафе?

По отношение на съдържанието на кофеин разликата между тъмно и средно изпечено е незначителна. Ако харесвате и двата вида вкусове и аромати, но се надявате да изберете този, който има повече антиоксиданти, изберете средно изпечения сорт. Въпреки че инстантното кафе е напълно подходящо, използвайте прясно смлени кафеени зърна, ако можете, защото те съдържат повече антиоксиданти.

Още: Добавяне на колаген в кафето: Всички ползи

Ако имате киселинен рефлукс или искате кафе с по-богат вкус, изберете тъмно печено кафе, защото е по-малко киселинно.

Каквото и печене да изберете, потърсете кафе, направено от зърна, които са добити по етичен начин.

Каква е разликата между тъмно и средно изпечено кафе?

Тъй като кафените зърна се изпичат, техният химически състав, аромат и вкус се променят. За да направите тъмно изпечено кафе, зърната се пекат малко по-дълго време и при по-висока температура в сравнение със средно изпечените зърна. Кафето се оказва с много тъмнокафяв цвят, който се доближава до черно и има здрав, землист и малко горчив вкус. Ароматът му е по-препечен в сравнение със средно изпечено.

Още: Изненадващите ползи от смесването на кафе с лимон

Средно изпеченото кафе се получава от зърна, които са изпечени при по-ниска температура и за малко по-кратък период от време в сравнение с тъмните печени зърна. Това създава кафе с балансиран вкус, носещо ярки нотки и същевременно плътно. Кафето има по-жив аромат в сравнение с тъмно печено.

Процесът на печене също намалява естествената киселина в кафеените зърна. Тъй като се пекат по-дълго, тъмните печени кафеени зърна стават по-малко киселинни.

Освен това, по-дългото време за печене извлича някои от тези антиоксиданти от кафето, така че средно печеното ще има повече антиоксиданти, отколкото тъмното печено.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама