Колкото и да обожавате кафето, най-вероятно никога не сте се замисляли за изпичането на кафените зърна. Дали степента на изпичане се отразява по различен начин на здравето ви? Тъмно или средно изпечено кафе е по-добро за вас? Ето няколко ползи от кафето и яснота относно избора на кафе спрямо изпичането на зърната.
Кое е по-добро: тъмно или средно изпечено кафе?
По отношение на съдържанието на кофеин разликата между тъмно и средно изпечено е незначителна. Ако харесвате и двата вида вкусове и аромати, но се надявате да изберете този, който има повече антиоксиданти, изберете средно изпечения сорт. Въпреки че инстантното кафе е напълно подходящо, използвайте прясно смлени кафеени зърна, ако можете, защото те съдържат повече антиоксиданти.
Още: Добавяне на колаген в кафето: Всички ползи
Ако имате киселинен рефлукс или искате кафе с по-богат вкус, изберете тъмно печено кафе, защото е по-малко киселинно.
Каквото и печене да изберете, потърсете кафе, направено от зърна, които са добити по етичен начин.
Каква е разликата между тъмно и средно изпечено кафе?
Тъй като кафените зърна се изпичат, техният химически състав, аромат и вкус се променят. За да направите тъмно изпечено кафе, зърната се пекат малко по-дълго време и при по-висока температура в сравнение със средно изпечените зърна. Кафето се оказва с много тъмнокафяв цвят, който се доближава до черно и има здрав, землист и малко горчив вкус. Ароматът му е по-препечен в сравнение със средно изпечено.
Още: Изненадващите ползи от смесването на кафе с лимон
Средно изпеченото кафе се получава от зърна, които са изпечени при по-ниска температура и за малко по-кратък период от време в сравнение с тъмните печени зърна. Това създава кафе с балансиран вкус, носещо ярки нотки и същевременно плътно. Кафето има по-жив аромат в сравнение с тъмно печено.
Процесът на печене също намалява естествената киселина в кафеените зърна. Тъй като се пекат по-дълго, тъмните печени кафеени зърна стават по-малко киселинни.
Освен това, по-дългото време за печене извлича някои от тези антиоксиданти от кафето, така че средно печеното ще има повече антиоксиданти, отколкото тъмното печено.