От тефтера на баба: Постни лозови сармички


От тефтера на баба: Постни лозови сармички
Снимка: iStock

Лозовите сарми са истинска класика. Но приготвянето им често е смятано за пипкаво и отнемащо много време. Голите лозови сарми, наричани още мързеливи, са идеалното решение. 

Необходими продукти:

20 броя лозови листа

1 лук

1 чаена чаша ориз

1 чаена лъжица червен пипер

1/3 чаена чаша олио

1/2 връзка копър

Начин на приготвяне:

Измивате лозовите листа, ако са пресни и ги нарязвате на ивици. Почиствате лука и го нарязвате на ситно. Измивате ориза и го отцеждате от водата. Може да приготвите голите лозови сарми и със стерелизирани лозови листа от буркан.

В дълбок тиган или тенджера загрявате олиото и в него изсипвате нарязания на ситно лук и разбърквате добре. След около 1-2 минути, когато лука е поомекнал добавяте и ориза и разбърквате докато ориза стане стъклен. Добавяте червения пипер, ½ чаена лъжица сол, нарязаните на ивици лозови листа и 2 ½ чаени чаши вода и оставяте мързеливите лозови сарми на слаб огън на котлона, докато водата изври и оризът се свари.

Когато ястието е готово, добавяте нарязания на ситно копър и разбърквате. Може да добавите и сока на ½ лимон, ако обичате лозовите сарми да са с по-кисел вкус.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама