Полентата е традиционно италианско ястие на базата на царевично брашно или други зърнени храни. Сега вече се консумира в много други части на света, включително в Европа и САЩ. Сродно е на качамака и мамалигата.
Необходими продукти за 7-8 порции:
Вода - 750 милилитра
Сол - 1 на вкус
Полента - 150 грама
Пармезан - 1/4 чаена чаша
Краве масло - 2 супени лъжици
За гарнитура на полентата:
чери домати -200 грама (10-11 броя или 2-3 обикновени домата)
натрошено краве сирене - 100 грама
моцарела или настърган кашкавал - 100 грама
Зехтин за готвене или олио - 2 супени лъжици
босилек - 1/4 лъжичка
За приготвянето на полентата:
Кипнете водата заедно със солта на средно загрят котлон. Не приготвяйте полентата на много силен котлон, защото ще започне да кипи и пръска навсякъде! Изсипете бавно полентата като постоянно разбърквате (за предпочитане с телена бъркалка). Използвайте полента, която се приготвя за 2 минути. Разбърквайте постоянно, докато се сгъсти и стане кремообразна. Отстранете от котлона и веднага добавете пармезана и маслото, след което хубаво разбъркайте.
Омазнете с една супена лъжица зехтин тавата, в която ще печете полентата (диаметър 26 см). Изсипете полентата и заравнете с шпатула или лъжица. Доматите нарежете на филийки и ги наредете върху полентата. Поръсете със натрошеното сирене и настърган кашкавал (или моцарела, защо не и чедър). Подправете с босилека и полейте с останалите две супени лъжици зехтин.
Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20-25 минути, докато полентата придобие приятен златист загар.