Необходими продукти:
400 грама картофи
300 грама спанак
100 грама ориз
3 домата
2 яйца
50 мл прясно мляко
лъжица брашно
малко олио
сол и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на кръгове, които не трябва да са нито много тънки, нито много дебели.
Загрейте малко олио в тигана. След загряване на мазнината сложете част от картофите в тигана. Парчетата не трябва да са едно върху друго. Картофите не се пържат до получаването на коричка! Пържете ги около минута от всяка страна. Извадете ги с помощта на решетъчна лъжица.
Измийте и почистете спанака. Нарежете го и след това го задушете за около 5-10 минути.
Задушете и ориза до полуомекване. Не го оставяйте на котлона до постигане на пълна готовност. Ако желаете може да го задушите заедно със спанака.
Нарежете доматите на кръгчета.
Намажете с олио дъното на тавата, в която ще печете мусаката.
Сложете пласт от задушените картофи. Отгоре сложете пласт домати. Сложете малко ориз, а след това и спанак. Отново сложете пласт картофи и спазвайте същата последователност при прибавянето на останалите продукти. Най-горният пласт от мусаката трябва да приключи с картофи. Поръсете със сол и малко червен пипер.
Пригответе заливката - разбийте яйцето, добавете млякото към него, а след това и брашното, което преди това може да запечете за около минута на котлона.
Печете мусаката за около 30-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Добър апетит!