От тефтера на баба: Мусака "Витоша"


От тефтера на баба: Мусака "Витоша"
Снимка: iStock

Необходими продукти:

400 грама картофи

300 грама спанак

100 грама ориз

3 домата

2 яйца

50 мл прясно мляко

лъжица брашно

малко олио

сол и червен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на кръгове, които не трябва да са нито много тънки, нито много дебели.

Загрейте малко олио в тигана. След загряване на мазнината сложете част от картофите в тигана. Парчетата не трябва да са едно върху друго. Картофите не се пържат до получаването на коричка! Пържете ги около минута от всяка страна. Извадете ги с помощта на решетъчна лъжица.

Измийте и почистете спанака. Нарежете го и след това го задушете за около 5-10 минути.

Задушете и ориза до полуомекване. Не го оставяйте на котлона до постигане на пълна готовност. Ако желаете може да го задушите заедно със спанака.

Нарежете доматите на кръгчета.

Намажете с олио дъното на тавата, в която ще печете мусаката.

Сложете пласт от задушените картофи. Отгоре сложете пласт домати. Сложете малко ориз, а след това и спанак. Отново сложете пласт картофи и спазвайте същата последователност при прибавянето на останалите продукти. Най-горният пласт от мусаката трябва да приключи с картофи. Поръсете със сол и малко червен пипер.

Пригответе заливката - разбийте яйцето, добавете млякото към него, а след това и брашното, което преди това може да запечете за около минута на котлона.

Печете мусаката за около 30-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Добър апетит!

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама