Няма нищо по-уютно, предразполагащо и вкусно от топла, домашно приготвена питка. Ако искате да пробвате една по-пищна рецепта, с кашкавал и сирене, ето от какво имате нужда.
Необходими продукти:
половин кг брашно
пакетче суха мая
вода - 100 мл
чаена чаша прясно мляко
кисело мляко - 50 грама
сирене - 200 грама
кашкавал - 100 грама
масло - 1 супена лъжица
захар - 1 чаена лъжичка
сол - половин чаена лъжичка
чубрица - 1 чаена лъжичка
2 жълтъка за намазване
сусамово или маково семе за поръсване
Начин на приготвяне:
Затоплете леко водата. Разтворете маята в нея. Прибавете захарта и малко брашно. Целта е да се получи рядка кашичка. Оставете сместа на топло за около 10 минути, докато шупне.
Пресейте брашното и прибавете солта към него.
Направете кладенче в него. Изсипете сместа с маята. След това добавете млякото. Омесете меко и еластично тесто. Оставете го на топло, докато втаса.
Разточете тестото във формата на голям правоъгълник.
Поръсете го с настъргания кашкавал, натрошеното сирене и чубрицата.
Завийте го на руло. Нарежете го на дебели филии. От всяка филия оформете по една топка.
Подредете оформените топки в предварително намаслена тава. Оставете питката да втаса.
Разбийте жълтъците и с получената смес намажете втасалата питка.
Разтопете маслото и залейте с него питката. Поръсете я със сусамено или маково семе. Печете около 30-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.