Малко източен привкус, много цвят и още повече вкус в тази рецепта. Тя е лесна и много бърза за приготвяне, подходяща за бърза делнична вечеря. Още един голям плюс е, че е подходяща за периода на постите.
Необходими продукти:
За кюфтенцата:
2 чаени чаши сварена леща
1 глава лук
3 скилидки чесън
1/2 чаена чаша галета
1/2 чаена лъжица джинджифил
1/2 чаена лъжица кимион
1/2 чаена лъжица индийско орехче
2 супени лъжици олио
За соса:
2 чаени чаши домати
1 чаена чаша сварена тиква
1 глава лук
1 морков
3 скилидки чесън
1/2 чаена лъжица джинджифил
1/2 чаена лъжица куркума
1 чаена лъжица червен пипер
1/2 чаена чаша вода
1 чаена чаша ориз
Начин на приготвяне:
Сварете добре лещата без сол, следвайки инструкциите на опаковката. Сварете и тиквата и отцедете от ненужната вода.
Сварената леща пасирайте с помощта на кухненски робот, заедно с почистените лук и чесън и добавените подправки джинджифил, кимион, индийско орехче. Добавете олиото и галетата и разбъркайте добре с лъжица, докато получите хомогенна смес. С намазнени ръце оформете малки кюфтенца, които наредете в тава, в която сте поставили хартия за печене. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 25-30 минути.
Междувременно измийте ориза и го сложете да ври в 2 ½ чаени чаши вода, или следвайте инструкциите на опаковката. Време е да приготвите и соса. Почистете и нарежете на ситно лука и чесъна, а моркова настържете. В тиган сгорещете олиото, добавете лука, чесъна и морковите и разбъркайте добре до омекване, сложете и подправките. Добавете варената и пюрирана тиква, както и настърганите или нарязани на стино домати и водата.Посолете с около 1 чаена лъжица сол и оставете сместа да ври на тих огън до постигане на желаната от вас гъстота.
Източник: supichka.com