Рулото от леща изключително много наподобява руло от кайма, пълнено с много зеленчуци. Ухае чудесно, докато се пече и е много оригинално като основно ястие, поднесено със свежа салата. Хората, които искат да го направят изцяло постно, могат да пропуснат яйцето и Пармезана и да сложат малко повече зехтин за спойка.
Необходими продукти:
2 големи ч.ч. леща
7-8 броя гъби
1 глава лук
2 моркова
1/2 глава целина
2 броя червени чушки
4 броя скилидки чесън
1 яйце
1/2 ч.ч. галета
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
2 с.л. доматен сос
1 ч.л. суха чубрица
1/2 ч.л. сух босилек
връзка, пресен магданоз
черен пипер
сол
50 мл зехтин
1 с.л. червен пипер
1/2 ч.л. кафява захар
4 с.л. домашен кетчуп за намазване
50 г Пармезан
Начин на приготвяне:
Сварете, почистената леща във вода в съотношение 1:1 с малко сол, за около 50 минути, под налягане.
Охладете добре и прехвърлете в купа. Намачкайте с помощта на лъжица.
Докато лещата се вари обелете и нарежете зеленчуците на ситно. В тенджера задушете с малко зехтин нарязани на ситно гъби, моркови, целина, лук, чесън и моркови. Подправете със сол, черен пипер, чубрица и босилек.
Охладете и прибавете в купата с леща. Сложете още галета, овесени ядки, доматено пюре, 1 яйце, магданоз, нарязан на ситно, малко кафява захар и малко сол.
Омесете като кайма.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Покрийте тава с хартия за печене и оформете с ръце руло от лещата. Придайте му лека височина, сякаш е от месо. Намажете го със зехтин и червен пипер, след това размажете по повърхността домашен кетчуп, поръсете с малко кафява захар, за да се карамелизира и пъхнете във фурната за 35 минути.
В края на печенето настържете Пармезан и запечете за още 2-3 минути.
Нарежете на филии и поднесете със свежа салата.
Източник: vkusnoteka.bg