Kакво по-хубаво за обяд или вечеря от една гореща супа, която да те сгрее хубавичко?
Необходими продукти:
250 гр леща
100 мл доматено пюре
3-4 скилидки чесън
3 с.л. олио
2 големи моркова
1 голяма глава лук
1 с.л. брашно от лимец (или бяло)
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сол
крем фреш или сметана за готвене за украса
Начин на приготвяне:
Сипете лещата в ситно сито и я измийте добре под силна струя вода.
Сложете я в тенджера и изсипете отгоре 1,5 л вряла вода. Оставете да ври на средна температура.
Обелете морковите и нарежете на ситно. Сипете в лещата. Варете за около 30-40 минути, или докато лещата омекне.
През това време обелете и нарежете лука и чесъна.
В тиган на котлона загрейте олиото. Запържете за няколко минути лука и чесъна. Добавете брашното и разбъркайте, докато се разтвори. Изсипете в сварената леща.
Добавете подправките и пасирайте. Оставете да поври още 10 минути. Изсипете крем супата в купички или дълбоки чинии. Върху всяка от тях сипете по малко сметана или лъжица крем фреш.
Източник: harryandlexy.com