В сезона на туршиите ви предлагаме една много вкусна рецепта.
Необходими продукти:
5 кг червени чушки
2 средно големи зелки
2 л оцет
300 г сол
500 мл олио
2 глави чесън
2-3 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Чушките се измиват и се почистват от дръжките и семките. Оцетът, водата, солта, 1 чаша олио и дафиновите листа се възваряват. В горещата смес се попарват чушките, докато променят цвета си. Изваждат се и се оставят да изстинат.
Зелето се нарязва на много ситно. Останалото олио се препържва с 2-3 резенчета ябълка, чесън и се оставя да изстине. В 1-литрови буркани се нареждат 2 реда чушки, пласт зеле, поръсва се с изстиналото олио, пак чушки, зеле, олио, докато се напълни бурканът. Заливат се със изстиналата марината. Запечатват се с капачки и се стерилизират 10 минути.