Ако и вие сте сред феновете на бонбоните „Лакта“ от едно време, то задължително пригответе тази рецепта за предстоящия Великден. Трябва да признаем, че почти няма човек, който да не прекали с козунаците и яйцата в празничните дни - това, разбира се не е нещо лошо, но след богатата празнична трапеза не е ли по-добре десертът да е по-лек? Вместо да приготвяте сложни десерти и да се притеснявате дали изобщо ще се получат, заложете на нещо просто, което ще се хареса на всички – домашни карамелени бонбони във формата на яйчица, които се приготвят за нула време.
Рецепта за сладки яйца с карамел
Необходими продукти за около 20 бонбона:
- 200 мл течна сметана
- 100 г захар
- ванилия
- 1 ч.л. инстантно кафе (по желание)
- 2с.л. пудра захар
- кокосово масло/олио за намазване на формата
- 100 г разтопен шоколад (50 г бял и 50 г черен)
Начин на приготвяне:
Започнете със смесването и сваряването на сметаната, захарта и ванилията на слаб огън за около 10 – 15 минути . Целта тук е да се получи карамел със светъл цвят. Добре е да използвате тиган с незалепващо покритие, за да не залепва сместа и да ви е по-лесно. След като карамелът вече е готов, прибавете кафето и пудрата захар, като можете да пропуснете кафето, ако не обичате или ако бонбоните ще се консумират и от деца. Не сваляйте тигана от котлона за още няколко минути.
Намазнете с кокосовото масло/олиото малка тава или силиконови формички за сладки, изсипете готовата смес и я загладете с шпатула. Ако използвате тава, оформете карамела във формата на малки яйца, докато не е изстинал.
Последната стъпка е да оваляте бонбоните в шоколада, разтопен на водна баня. Не смесвате двата вида шоколад, за да може „яйчицата“ ви да се получат по-цветни. Ако имате желание, можете да ги декорирате с различни топченца и пръчици за сладкиши. Оставете ги да стегнат за час-два върху хартия за печене и сте готови.