Октомври е месецът, в който всички вперват поглед в предстоящата зима. Ето защо не е изненада за никого, че тогава масово се пекат чушки, затварят се туршии и разбира се – бидони с кисело зеле.
Правенето на кисело зеле като цяло не е голяма философия, стига да сте спазили правилните пропорции на съставките и да сте уцелили идеалния момент на слагането в бидона. Мнозина обаче забравят една важна подробност, която може да „спъне“ цялата ви зимнина. А именно – сортът на зелето.
Не всички зелки стават за направата на кисело зеле. Единствените сортове, които стават за кисело зеле са кьосе, балкан и сармалин, който идва от Сърбия.
Тези три сорта са единствените, които са подходящи както за прясна консумация, така и за кисело зеле. Кьосето и сармалинът са дребни зелки, а балкан е значително по-едро. Който от трите варианта да изберете, ще имате хрупкаво и вкусно зеле.