Пролетна рецепта за любителите на баници.
Необходими продукти:
за тестото:
250 гр брашно
150 мл вода
5 гр сол
125 гр краве масло
за плънката:
1 кг коприва
100 гр кисело мляко
150 гр сирене
Начина на приготвяне:
Измитата коприва се нарязва на едро и се посолява, а след около час се смесва с натрошеното сирене и киселото мляко.
От брашното, водата и солта се замесва гладко тесто, което се разделя на 2 части и се разточва на 2 кръга. Двата тестени кръга се намазват с масло, покриват се с влажна кърпа и след като престоят 10-15 минути, се разточват на големи кори - в началото с точилката, а после с ръце.
Корите, когато поизсъхнат, се нарязват на листове според големината на тавата. Нареждат се в намазата с масло тава, като се поръсват с масло, а през 2-3 кори се слага част от плънката. Най-отгоре се поставят 2-3 цели кори и се поръсват с масло.
Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути (докато придобие леко златист цвят). След като е готова, леко се напръсква с вода, покрива се с кърпа, за да се задуши.