Баница с ръчно точени кори и коприва


Баница с ръчно точени кори и коприва
Снимка: iStock/Guliver

Пролетна рецепта за любителите на баници.

Необходими продукти:

за тестото:

250 гр брашно

150 мл вода

5 гр сол

125 гр краве масло

за плънката:

1 кг коприва

100 гр кисело мляко

150 гр сирене

Начина на приготвяне:

Измитата коприва се нарязва на едро и се посолява, а след около час се смесва с натрошеното сирене и киселото мляко.

От брашното, водата и солта се замесва гладко тесто, което се разделя на 2 части и се разточва на 2 кръга. Двата тестени кръга се намазват с масло, покриват се с влажна кърпа и след като престоят 10-15 минути, се разточват на големи кори - в началото с точилката, а после с ръце.

Корите, когато поизсъхнат, се нарязват на листове според големината на тавата. Нареждат се в намазата с масло тава, като се поръсват с масло, а през 2-3 кори се слага част от плънката. Най-отгоре се поставят 2-3 цели кори и се поръсват с масло.

Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути (докато придобие леко златист цвят). След като е готова, леко се напръсква с вода, покрива се с кърпа, за да се задуши.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама