Ароматни картофи с гъби в гювеч


Ароматни картофи с гъби в гювеч
Снимка: iStock/Guliver

Ястията, приготвени в гювеч, са предпочитани от повечето домакини, най-вече защото им спестяват време. Рецептата за картофи с гъби може да се приготви както в голям гювеч, така и в по-малки глинени съдове с капак.

Необходими продукти:

гр картофи

1 глава лук

400 гр гъби

1 с.л. масло

3 с.л. олио

сол на вкус

млян черен пипер

4-5 с.л. заквасена сметана

вода - 150 мл

смлян кориандър (по желание)

Начин на приготвяне:

Нарежете обеления лук на полукръгове.

Загрейте олиото и запържете лука за 3-4 минути, докато стане прозрачен.

Нарежете гъбите на парчета.

Добавете ги към лука и запържете за още 8-10 минути, докато станат златисти на цвят. След това ги махнете от котлона и ги овкусете със сол.

Измийте картофите. Обелете ги и ги нарежете на филийки с дебелина 3-4 мм.

Намажете дъното на гювеча с малко олио и поставете в него 1/3 от картофите. След това поставете 1/2 от гъбите.

Добавете слой картофи и след това това слой гъби. Последният пласт трябва да е от картофи.

Добавете сухите подправки към заквасената сметана. Смесете я с водата.

С получената смес залейте ястието в гювеча. Отгоре сложете маслото.

Поставете капака на гювеча и печете във фурна, загрята до 200 градуса за 30 минути. След това махнете капака и печете още 10 минути, докато картофите станат златистокафяви.

Поднесете ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз и стръкове пресен чесън.

Добър апетит!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама