Ястията, приготвени в гювеч, са предпочитани от повечето домакини, най-вече защото им спестяват време. Рецептата за картофи с гъби може да се приготви както в голям гювеч, така и в по-малки глинени съдове с капак.
Необходими продукти:
гр картофи
1 глава лук
400 гр гъби
1 с.л. масло
3 с.л. олио
сол на вкус
млян черен пипер
4-5 с.л. заквасена сметана
вода - 150 мл
смлян кориандър (по желание)
Начин на приготвяне:
Нарежете обеления лук на полукръгове.
Загрейте олиото и запържете лука за 3-4 минути, докато стане прозрачен.
Нарежете гъбите на парчета.
Добавете ги към лука и запържете за още 8-10 минути, докато станат златисти на цвят. След това ги махнете от котлона и ги овкусете със сол.
Измийте картофите. Обелете ги и ги нарежете на филийки с дебелина 3-4 мм.
Намажете дъното на гювеча с малко олио и поставете в него 1/3 от картофите. След това поставете 1/2 от гъбите.
Добавете слой картофи и след това това слой гъби. Последният пласт трябва да е от картофи.
Добавете сухите подправки към заквасената сметана. Смесете я с водата.
С получената смес залейте ястието в гювеча. Отгоре сложете маслото.
Поставете капака на гювеча и печете във фурна, загрята до 200 градуса за 30 минути. След това махнете капака и печете още 10 минути, докато картофите станат златистокафяви.
Поднесете ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз и стръкове пресен чесън.
Добър апетит!