8 добри причини да ядете авокадо на закуска


8 добри причини да ядете авокадо на закуска
Снимка: iStock

Авокадото е богато на хранителни вещества, съдържа полезни за сърцето мононенаситени мазнини, фибри и мощни антиоксиданти. Това е кремообразен, богат на хранителни вещества плод, широко признат със своите ползи за здравето, гъвкавост при готвене и богат хранителен профил. Често наричано "суперхрана", авокадото е пълно със здравословни мазнини, фибри, витамини и антиоксиданти, които поддържат цялостното благосъстояние. Проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, установи, че авокадото, богато на мононенаситени мазнини, може да повлияе положително на сърдечно-съдовото здраве чрез подобряване на липидния профил. Също така се казва, че неговият богат на фибри състав подпомага храносмилането, управлението на теглото и контролира кръвната захар, като насърчава чувството за ситост и предотвратява скоковете на инсулина.

1. Подпомага загубата на тегло

Авокадото е с високо съдържание на фибри (10-13 г на плод), което забавя храносмилането и ви държи сити за по-дълго време. Също така, то помага за намаляване на хормоните на глада (грелин), предотвратявайки преяждането. Мононенаситените мазнини (MUFA) в авокадото помагат за засилване на метаболизма и насърчаване на изгарянето на мазнини в дългосрочен план.

Още: Яденето на авокадо така може да увеличи усвояването на хранителните вещества

2. Добро за мозъка

Авокадото е пълно със здравословни мазнини, антиоксиданти и основни хранителни вещества, които поддържат мозъчната функция, подобряват паметта и намаляват риска от когнитивен спад. Богат на витамини от група В (B6, B9, B12), които помагат за производството на серотонин и допамин – невротрансмитерите за „добро усещане“.

3. Регулира кръвната захар

Авокадото е с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на фибри и здравословни мазнини, което го прави отлична храна за стабилизиране на кръвната захар и подпомагане на управлението на диабета. Също така, едно авокадо съдържа около 10-13 г фибри, които забавят освобождаването на глюкоза в кръвта. Освен това авокадото има нисък гликемичен индекс (GI), което означава, че не предизвиква внезапни скокове на кръвната захар и го прави идеално за хора с диабет или инсулинова резистентност.

Още: Съхранявате авокадо по грешен начин, грози ви салмонела

4. Добро за здравето на сърцето

Авокадото е една от най-добрите храни за здравето на сърцето, благодарение на своите здравословни мазнини, фибри и основни хранителни вещества. Мононенаситените мазнини (MUFA), намерени в авокадото, помагат за понижаване на лошия холестерол (LDL), като същевременно повишават добрия холестерол (HDL). Авокадото има повече калий от бананите, което помага за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане. Също така, калият намалява нивата на натрий, предотвратявайки хипертония и сърдечно напрежение.

5. Подобрява храносмилането

Авокадото е щадяща червата суперхрана, която насърчава здравословното храносмилане, облекчава подуването и подобрява усвояването на хранителните вещества. Едно авокадо осигурява 10-13 г фибри, които поддържат храносмилането редовно. А фибрите в авокадото действат като пребиотик, подхранвайки добрите чревни бактерии. Те също така съдържат магнезий и калий, които помагат за намаляване на задържането на вода и подуването.

Още: Как сами да си направите масло от авокадо

6. Укрепване на имунитета

Авокадото е пълно с витамини, антиоксиданти и здравословни мазнини, които помагат за укрепване на имунитета и предпазват тялото от инфекции, възпаления и болести. Те са богати на витамин С, Е и антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и поддържат имунната функция. Освен това високото съдържание на фибри в авокадото подхранва добрите чревни бактерии, подобрявайки храносмилането и имунитета.

7. Добро за възстановяване на мускулите

Авокадото съдържа повече калий от бананите, което помага за предотвратяване на мускулни крампи и умора. Магнезият подпомага мускулната релаксация и възстановяване след интензивни тренировки. Те също са заредени с мононенаситени мазнини, които намаляват възпалението на мускулите и подпомагат по-бързото заздравяване.

8. Противовъзпалително свойство

Авокадото е естествено противовъзпалително, поради богатия си хранителен профил и здравословни мазнини. Те помагат в борбата с хроничното възпаление, което е свързано с артрит, сърдечни заболявания, затлъстяване и кожни заболявания. Те са заредени с омега-9 и полифеноли, които намаляват възпалението и предпазват от болести. Те също така съдържат олеинова киселина, мощна мононенаситена мазнина, която намалява възпалението. Авокадото е богато на лутеин, зеаксантин и витамин Е, които се борят с оксидативния стрес.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама