Яденето на авокадо така може да увеличи усвояването на хранителните вещества


Яденето на авокадо така може да увеличи усвояването на хранителните вещества
Снимка: iStock

Авокадото е суперхрана, богата на здравословни мазнини, витамини и минерали. Много хора обаче не осъзнават, че начинът, по който ядете авокадо, може значително да повлияе на усвояването на неговите хранителни вещества. За да извлечете максимума от този кремообразен плод, е важно да го съчетаете с правилните храни и да го приготвите правилно.

Авокадото е пълно със здравословни мононенаситени мазнини, които спомагат за подобряване на усвояването на мастноразтворимите витамини (A, D, E и K), открити както в авокадото, така и в други храни. Авокадото осигурява витамини C, E, K и B-комплекс (B6, фолат, ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина), които са от решаващо значение за имунитета, кожата и производството на енергия. Те съдържат калий (повече от бананите), необходим за регулиране на кръвното налягане, заедно с магнезий, мед и манган. Мощни антиоксиданти като лутеин и зеаксантин поддържат здравето на очите, докато омега-3 мастните киселини поддържат мозъчната функция.

Някои хранителни вещества в авокадото обаче – като каротеноиди, лутеин и зеаксантин – се нуждаят от допълнителни диетични мазнини или специфични условия за оптимално усвояване. Това прави изключително важно да знаете как да ядете правилно авокадото, така че да не губите хранителните вещества на храната и да извлечете максимална полза от нея.

Още: Как сами да си направите масло от авокадо

Съчетайте авокадо с правилната храна

Тъй като авокадото съдържа мастноразтворими хранителни вещества, комбинирането му с други източници на здравословни мазнини като зехтин, ядки и семена, мазна риба и пълномаслени млечни продукти може да увеличи усвояването на хранителни вещества. Ще се изненадате да знаете, че добавянето на авокадо към салата със зехтин може да подобри усвояването на каротеноиди до 15 пъти!

Витамин С е задължителен

Авокадото е чудесен източник на желязо и други минерали, но тяхното усвояване може да се подобри от храни, богати на витамин С, като цитрусови плодове, чушки, домати и др. Гуакамоле с домати и сок от лайм подобрява усвояването на желязото и осигурява антиоксидантен тласък.

Още: Авокадото ще остане свежо по-дълго, без да стане кафяво или кашаво, ако се съхранява с това

Никога не забравяйте да добавите листни зеленчуци към авокадото

Листните зеленчуци като спанак съдържат лутеин, бета-каротин и витамин К, които се усвояват най-добре с диетични мазнини като тези в авокадото.

Избягвайте да го готвите

Въпреки че авокадото може да се готви, високата топлина може да намали съдържанието на хранителни вещества, особено витамин Е и антиоксиданти. Яжте го сурово, леко запечете или изпечете на ниска температура и ако изобщо искате да го добавите към ястие, добавете го към края на готвенето. Добавянето на авокадо към бъркани яйца след готвене запазва здравословните мазнини и антиоксиданти.

Още: Здравословни ползи от костилките на авокадо

Остържете добре авокадото

Малко хора знаят, че частта, която е най-близо до кожата на авокадото, съдържа най-висока концентрация на антиоксиданти. Остържете добре кожата на авокадото!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама