Проучване с изненадващи резултати за храните БЕЗ захар


Проучване с изненадващи резултати за храните БЕЗ захар
Снимка: nicoletaionescu / iStock

Заместител на захарта, използван в нискокалорични безалкохолни напитки и кетчуп, може да подмамва мозъка да иска още храна, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Според специалисти от Университета на Южна Калифорния консумацията на изкуствения подсладител сукралоза повишава активността в т.нар. горещи точки на глада в мозъка. Това го обърква, тъй като предизвиква очакване за допълнителни калории, които не получава.

Това несъответствие може да предизвика желание за повече храна, смятат изследователите. Резултатите показват, че този ефект е по-силен при хората със затлъстяване.

Още: Ето защо преяждате: Съвети как да спрете

Повече за проучването

Учените са провели експеримент със 75 души. Те са им давали по три напитки и са наблюдавали как тялото им реагира. Веднъж те са получавали вода, друг път- напитка със сукралоза и трети път - със захар. Преди и след като са пили, давали кръвни проби и им е правено изследване с ядрено-магнитен резонанс.

Данните показват, че след употребата на напитки със сукралоза участниците са имали повишена активност в хипоталамуса на мозъка. Той управлява основните процеси в тялото, като например температурата, умората и нивото на глада. Сканирането показа също, че този вид изкуствен подсладител води до увеличаване на връзката между хипоталамуса и други части на мозъка, свързани с мотивацията и вземането на решения.

Изследванията на кръвта показват друг начин, по който сукралозата се отразява на апетита. Когато участниците са пили разтвор със захар, тялото произвежда хормони, свързани с намаляване на апетита. Тези хормони обаче липсват, когато участниците са консумирали разтвор със сукралоза, отбелязват учените.

Още: 9 причини постоянно да сте гладни и как да се справите

Според екипа откритието има голямо значение, като се има предвид колко много хора се обръщат към "диетични" продукти "без захар" в стремежа си да отслабнат или да поддържат фигурата си.

"Ако тялото очаква калории заради сладкото, но не ги получи, това може да промени начина, по който мозъкът е устроен да жадува за тези вещества във времето", каза д-р Катлийн Алана Пейдж, ендокринолог и автор на изследването.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Metabolism.

Източник: БТА

Още: Експерти: Ето защо след обилно ядене чувствате глад

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама