Авокадото е обичан плод от мнозина. Неговата кремообразна текстура и неутрален вкус го правят перфектната добавка към безброй ястия, но постигането на тази идеална зрялост понякога може да изглежда като игра на късмет.
Докато някои авокадота могат лесно да бъдат смачкани в супермаркета, други са упорито твърди, оставяйки ви с плод, който е невъзможно да използвате във вашите рецепти.
Триковете в социалните мрежи често обещават да ускорят процеса на зреене, но не всички от тях са толкова безопасни, колкото звучат и дори могат да създадат огромни рискове. Един популярен метод в TikTok предизвика сериозни опасения сред експертите по храните, което доведе до важно предупреждение.
Още: Как сами да си направите масло от авокадо
Защо този трик е опасен
Въпреки че тенденцията за съхранение на авокадо във вода може да изглежда безобидна, тя може да ви изложи на риск от болести.
Потапянето на авокадо във вода може да изглежда като добра идея, но създава идеални условия за растеж на бактерии като листерия и салмонела.
Още: Авокадото ще остане свежо по-дълго, без да стане кафяво или кашаво, ако се съхранява с това
Тъй като милиони хора се обръщат към съвети в социалните мрежи, е изключително важно да запомните, че не всеки пряк път е безвреден, особено когато включва нещо толкова просто, но чувствително като съхранение на храна.
За онези, които са разочаровани от твърдо като камък авокадо, алтернативи като класическия метод за поставяне в хартиена торбичка все още е изпитано решение. Съхранението на авокадо с плодове, произвеждащи етилен, като ябълки или банани, може да ускори процеса на зреене, без да създава ненужни рискове. Торбичката улавя газовете, произведени от плодовете, като помага на авокадото да омекне само за ден-два.