Вижте как да приготвите това ястие.
Необходими продукти:
около 600 гр свински врат, нарязан на хапки
няколко слайса бекон, нарязан на ситно (не прекалявайте, защото става мазно)
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. лъжица зехтин
малка глава лук, нарязана на ситно
4 скилидки чесън
1 1/2 чаши пилешки бульон (препоръчително домашен, ако използвате разтворено кубче, внимавайте със солта)
1 малка заквасена сметана (добре разбъркана, за да не стои на бучки)
1-2 щипки лют пипер на люспи
2 с.л. лъжици ситно нарязана салвия/градински чай
1/4 чаена чаша зехтин
около 15 цели листа салвия/градински чай
Начин на приготвяне:
Загрейте супена лъжица зехтин и добавете бекона, изпържете до хрупкаво, като внимавате да не изгори.
Междувременно подправете свинските късове със сол и черен пипер. Извадете бекона и добавете подправеното месо в загрятата мазнина от бекона, запържете от всички страни до златисто. Извадете в отделен съд след няколко минути или когато месото е златисто кафяво от всички страни. В останалата мазнина от бекона и месото добавете нарязания лук и запържете до прозрачно-златисто, добавете нарязания на ситно чесън и гответе още една минута или докато усетите аромата на чесъна. Добавете горещия пилешки бульон при лука, разбъркайте и добавете сметаната - разбъркайте добре. Намалете котлона на слаб огън, добавете изпържения бекон, нарязаната салвия и свинското заедно с всичкия "сок", който се е отделил. Дръжте котлона на ниска температура, похлупете и гответе около час или докато месото се разпада с вилица. Когато месото омекне, махнете капака, вдигнете температурата на котлона и разбъркайте добре, докато сосът се сгъсти. Добавете лютия пипер и отново разбъркайте.
В отделен съд загрейте 1/4 чаша зехтин, добавете целите листа салвия и запържете, като внимавате да не загорят (листата трябва да станат хрупкави).
Поднесете върху качамак - препоръчително по рядък с малко масло и мляко, с консистенция на картофено пюре. Гарнирайте с хрупкавите листа градински чай.