Задушено свинско върху качамак


Задушено свинско върху качамак
Снимка: Pixabay

Вижте как да приготвите това ястие.

Необходими продукти:

около 600 гр свински врат, нарязан на хапки

няколко слайса бекон, нарязан на ситно (не прекалявайте, защото става мазно)

сол и черен пипер на вкус

1 с.л. лъжица зехтин

малка глава лук, нарязана на ситно

4 скилидки чесън

1 1/2 чаши пилешки бульон (препоръчително домашен, ако използвате разтворено кубче, внимавайте със солта)

1 малка заквасена сметана (добре разбъркана, за да не стои на бучки)

1-2 щипки лют пипер на люспи

2 с.л. лъжици ситно нарязана салвия/градински чай

1/4 чаена чаша зехтин

около 15 цели листа салвия/градински чай

Начин на приготвяне:

Загрейте супена лъжица зехтин и добавете бекона, изпържете до хрупкаво, като внимавате да не изгори.

Междувременно подправете свинските късове със сол и черен пипер. Извадете бекона и добавете подправеното месо в загрятата мазнина от бекона, запържете от всички страни до златисто. Извадете в отделен съд след няколко минути или когато месото е златисто кафяво от всички страни. В останалата мазнина от бекона и месото добавете нарязания лук и запържете до прозрачно-златисто, добавете нарязания на ситно чесън и гответе още една минута или докато усетите аромата на чесъна. Добавете горещия пилешки бульон при лука, разбъркайте и добавете сметаната - разбъркайте добре. Намалете котлона на слаб огън, добавете изпържения бекон, нарязаната салвия и свинското заедно с всичкия "сок", който се е отделил. Дръжте котлона на ниска температура, похлупете и гответе около час или докато месото се разпада с вилица. Когато месото омекне, махнете капака, вдигнете температурата на котлона и разбъркайте добре, докато сосът се сгъсти. Добавете лютия пипер и отново разбъркайте.

В отделен съд загрейте 1/4 чаша зехтин, добавете целите листа салвия и запържете, като внимавате да не загорят (листата трябва да станат хрупкави).

Поднесете върху качамак - препоръчително по рядък с малко масло и мляко, с консистенция на картофено пюре. Гарнирайте с хрупкавите листа градински чай.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама