Тази рецепта е с италиански привкус. Резултатът е невероятно вкусен, а изпълнението е много просто, единствено трябва да се предвиди повече време, защото печенето е дълго.
Необходими продукти:
2 свински джолана с кожа (задължително е да са с кожа, иначе резултатът няма да е същият)
зехтин екстра върджин
около 1 кг или малко повече картофи
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
2 малки стръка пресен розмарин
Начин на приготвяне:
Набодете кожата на джоланите с върха на ножа на няколко места и от двете страни, дълбочината е като за шпиковане.
На дъното на дълбока тава за печене поръсете около 2 с.л. зехтин. Сложете върху тях джоланите. Полейте ги отгоре с още около 2 с.л. зехтин. Без да добавяте нищо повече пъхнете джоланите в студена фурна, включете я на 170 градуса и печете месото около 1 час и 20 минути.
Обелете картофите, нарежете ги на четвъртинки. Трябва да се нарежат по-едро, защото ще се пекат дълго. След като месото се е пекло указаното време, извадете тавата от фурната, обърнете джоланите от обратната страна. Добавете картофите, поръсете всичко със сол и черен пипер на вкус, сложете две цели необелени скилидки чесън, които само леко сте притиснали с плоската част на ножа. Нарязаните на ситно стръкове розмарин, поръсете картофите с още малко зехтин (2-3 с.л.). Пъхнете тавата във фурната и печете всичко още около 30-40 минути на същите градуси.
Извадете тавата обърнете джоланите и печете още около 20 минути, като последните 5-10 минути печете на максималните градуси на фурната, за да се получи хрупкава коричка. Внимавайте при това финално запичане и наблюдавайте непрекъснато, за да не прегорите месото, защото различните фурни имат различна сила на печене.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com