Необходимите съставки са:
брашно: пшеница / ръж - 350/150 гр
сирене - 150гр
вода - 300 мл
зехтин - 1 с. л
захар - 1 с. л.
масло - 50 гр
мая - 1 ч. л.
сол - 1 ч. л.
чесън - 3 скилидки
няколко стръка свежи босилек и копър
Чесновият хляб, изпечен по тази рецепта, е изключително вкусен. Ако желаете да е по-ниско калоричен, препоръчваме да използвате смес от ръжено и пшенично брашно.
Етапи в изпълнението на рецептата:
Смесете брашното, маята, солта и захарта. Прибавете 150 мл вода към тях и замесете тестото. Добавете зехтин и постепенно добавете останалата вода. Месете тестото около 7 минути, докато стане гладко и меко. Оформете голяма топка от него. Сложете го в купа и я покрийте с найлоново фолио. Оставете тестото на топло място за 90 минути.
Настържете сиренето и нарежете билките на ситно.
Смесете олиото с чесъна.
Разточете тестото на слой с дебелина 4 мм, намажете го с чесновото масло и след това го поръсете със сиренето и билките.
Навийте тестото на руло, сложете във форма за печене на хляб, покрийте го и го оставете за половин час на топло място.
Намажете го отгоре с масло и поръсете с натрошеното сирене. Печете хляба един час във фурна, която предварително е загрята на 190 градуса. Извадете хляба от формата, оставете да се охлади върху решетка.