Наближава Великден, затова ви предлагаме да пробвате тази рецепта за симпатични и вкусни пиленца.
Необходими продукти за 17 броя:
200 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
щипка сол
100 г меко масло
100 г кафява захар
1 голяма яйце (L размер)
кората от 1 портокал
1 с.л. портокалов сок
ванилова есенция
1/4 ч.л. жълта хранителна боя
шоколадови перлички за очи
червена, сладкарска глазура
хартия за печене
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Смесете в купа всички сухи съставки - брашно, бакпулвер, сода и сол.
В друга купа разбийте с миксер захарта и маслото. Добавете кората и сокът от портокал, както и ваниловата есенция и жълтата боя. Накрая изсипете сухите съставки на няколко пъти в сместа, като разбърквате до хомогенност.
Покрийте тава с хартия за печене. Гребнете с чаена лъжица от сместа и оформете с ръце топче с големината на орех. Поставете го върху хартията. След това гребнете 1/4 ч.л. от сместа и оформете наполовина по-малко по размер топче и го долепете от горната страна на голямото топче. По същия начин оформете и останалите топчета.
Печете сладките 12-13 минути до готовност. Извадете ги, докато са леко мекички, точно навреме. След като изстинат се втвърдяват, а отвътре остават мекички. Боднете две шоколадови перлички за очички и с помощта на червена сладкарска глазура нарисувайте крачетата и клюновете на пиленцата.
Източник: vkusnoteka.bg