Сочни козунаци със заквасена сметана


Сочни козунаци със заквасена сметана

Зарадвайте близките си с тези козунаци - приятна хрупкава коричка със златист загар и мека и крехка вътрешност на конци с аромат на ванилия.

Необходими продукти:

1,2 кг брашно за козунаци + допълнително за месенето

250 мл топло мляко

200 гр заквасена сметана

5 затоплени яйца + 1 за намазване

70 гр стопено масло + допълнително за намазване на формите

50 мл олио

1 1/2 ч.ч. захар

40 гр прясна мая

щипка сол

ванилия

Начин на приготвяне:

Най-важното при приготвянето на козунаците е помещението да е наистина топло.

Маята се разтваря в 50 мл затоплено мляко + 1 с.л. захар + 2 с.л. брашно. Оставя се да се активизира за 10-тина минути, но колкото по-топло е, толкова по-бързо става.

Брашното се пресява 3 пъти и се прави кладенче в средата.

Яйцата се разбиват леко с вилица и към тях се добавя внимателно заквасената сметана. Разбърква се до хомогенност.

Маслото се стопява на микровълнова и се смесва с олиото.

Към останалото затоплено мляко се добавя захарта и се бърка докато се разтвори.

Към яйчената смес се добавя млякото с разтворената захар + половината мазнина и се разбърква до хомогенност.

В кладенчето на брашното се добавя щипка сол и ванилията и всички течни съставки. Замесва се еластично тесто, като останалата част от мазнината се добавя постепенно на части, докато тестото я поеме изцяло.

Тестото се поставя във фурната за около 20-тина минути на 50 градуса (така втасването става с пъти по-бързо).

Когато тестото е втасало се меси още няколко минути и се оформя в желаните форми. Може да се добави локум, шоколад, стафиди потопени в ром или мармалад по желание.

След като са оформени козунаците се оставят да втасат още веднъж, намазват се с останалото яйце + 2 с.л. от млякото, поръсват се със захар и след това се пекат на 170 градуса с горен и долен реотан за около час, като козунаците се покриват по средата на печенето с алуминиево фолио или хартия за печене, за да не изгори коричката.

Източник: foodieboulevard.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама