Зарадвайте близките си с тези козунаци - приятна хрупкава коричка със златист загар и мека и крехка вътрешност на конци с аромат на ванилия.
Необходими продукти:
1,2 кг брашно за козунаци + допълнително за месенето
250 мл топло мляко
200 гр заквасена сметана
5 затоплени яйца + 1 за намазване
70 гр стопено масло + допълнително за намазване на формите
50 мл олио
1 1/2 ч.ч. захар
40 гр прясна мая
щипка сол
ванилия
Начин на приготвяне:
Най-важното при приготвянето на козунаците е помещението да е наистина топло.
Маята се разтваря в 50 мл затоплено мляко + 1 с.л. захар + 2 с.л. брашно. Оставя се да се активизира за 10-тина минути, но колкото по-топло е, толкова по-бързо става.
Брашното се пресява 3 пъти и се прави кладенче в средата.
Яйцата се разбиват леко с вилица и към тях се добавя внимателно заквасената сметана. Разбърква се до хомогенност.
Маслото се стопява на микровълнова и се смесва с олиото.
Към останалото затоплено мляко се добавя захарта и се бърка докато се разтвори.
Към яйчената смес се добавя млякото с разтворената захар + половината мазнина и се разбърква до хомогенност.
В кладенчето на брашното се добавя щипка сол и ванилията и всички течни съставки. Замесва се еластично тесто, като останалата част от мазнината се добавя постепенно на части, докато тестото я поеме изцяло.
Тестото се поставя във фурната за около 20-тина минути на 50 градуса (така втасването става с пъти по-бързо).
Когато тестото е втасало се меси още няколко минути и се оформя в желаните форми. Може да се добави локум, шоколад, стафиди потопени в ром или мармалад по желание.
След като са оформени козунаците се оставят да втасат още веднъж, намазват се с останалото яйце + 2 с.л. от млякото, поръсват се със захар и след това се пекат на 170 градуса с горен и долен реотан за около час, като козунаците се покриват по средата на печенето с алуминиево фолио или хартия за печене, за да не изгори коричката.
Източник: foodieboulevard.com