Покрай Великден често ни остават големи количества козунаци, които няма как да изядем достатъчно бързо. А никой не харесва изсъхнал козунак, който е изгубил първоначалната си пухкавост, мекота и дори аромат. Затова днес ви предлагаме една много лесна рецепта за козуначена торта с конфитюр от сливи, с която може да намерите прекрасно приложение на поостарелите козунаци. Конфитюрът спокойно може да замените с каквото разполагате, за да се получи едно сочно великденско изкушение с изцяло ваш почерк.
Необходими продукти:
1-2 козунака (може да използвате парчета от различни козунаци - домашни или купени)
1 бурканче (330мл) конфитюр по избор
6 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
10-тина сочни обезкостени фурми (при нужда от екстра сладост)
1 ч.л. канела
1/2 ябълка или няколко сливи за декорация
Начин на приготвяне:
Нарежете козунаците на филийки. Пасирайте фурмите с помощта на чопър или кухненски робот.
Разбийте всички продукти с изключение на козунаците и плодовете до получаване на еднородна смес.
В разглабяща се форма за торта започнете да нареждате парчетата козунаци докато запълните дъното. Изсипете част от сместа, така че козунаците да се покрият изцяло. Повтаряйте горните 2 стъпки докато продуктите свършат.
Декорирайте тортата по желание и я поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печете тортата за около 2 часа.
Изключете фурната и оставете тортата вътре за още няколко часа (най-добре изпечете тортата вечерта и я оставете да пренощува във фурната).
Освободете внимателно тортата от формата и поднесете с кисело мляко по желание.
Източник: foodieboulevard.com