И тъй като тиквата е полезна и вкусна, ви препоръчваме да пробвате тази рецепта.
Необходими продукти:
400 гр изчистена от семките и обелена тиква
1 средно голяма ябълка
1/2 голяма дюля (или 1 малка)
4 сушени смокини
7-8 сушени фурми
6-7 сушени сливи
2 шепи орехови ядки
40 гр масло
4 препълнени с.л. мед
80 гр кафява захар (демерара)
1 ампула ванилова есенция
1 равна ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Изчистената и обелена тиква се нарязва на кубчета (например около 1х1 см).
Ябълката и дюлята се обелват, изчистват от семките и нарязват на кубчета.
Сушените плодове се нарязват на малки парченца. Ореховите ядки се начупват на едро.
В тиган с незалепващо покритие се загрява маслото на котлона, изсипват се нарязаните тиква, ябълка и дюля и се сотират при непрекъснато бъркане за около 5-6 минути.
Тиганът се оттегля от огъня, прибавят се сушените плодове, орехите, канелата, ванилията и меда. Връща се на котлона и се оставя за 3-4 минути при непрекъснато бъркане. Накрая се прибавя и кафявата захар. Държи се на котлона при непрекъснато бъркане, докато захарта почне да се стопява и не стои вече на кристалчета. Оттегля се от котлона.
Приготвят се в подходящи съдове, по който да не залепва много - например огнеупорни малки стъклени чашки за крем карамел.
Сместа, както е гореща, с лъжица се разпределя във формите. Ако в тигана е останал сос, се излива и той в чашките. Във всяка формичка се изсипва 1 с.л. вода. Течността трябва да стига до 1/2 от формичката. Слагат се в предварително загрята до 190 градуса фурна. Пекат се до готовност на тиквата, около 20-тина минути.
* Ако ще печете всичко в една по-голяма форма, сложете не повече от 100 мл вода и добавяйте в процеса на печене, само ако е необходимо.
** Имайте предвид, че различните видове тиква са с повече или по-малко водно съдържание. Може още в тигана да пуснат повече или по-малко вода. Ето защо преценете количеството на соса, който се получава при обработката на тиквата в тигана и добавете във формичките вода, само ако се налага.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg