Тази шкембе чорба ще ви стане любима


Тази шкембе чорба ще ви стане любима
Снимка: supichka.com

Шкембе чорбата спада към онези ястия, за които се носят легенди! От признатите лекове срещу махмурлук, на голяма почит и уважение в българската национална кухня. Да приготвите вкусна шкембе чорба вкъщи е лесна задача, като единственото условие е да имате качествено и чисто шкембе.

Необходими продукти:

300 гр шкембе

300 мл прясно мляко

30 гр краве масло

2 чаени лъжици червен пипер

1 супена лъжица брашно

1/2 чаена лъжица черен пипер

1 глава чесън

1 кафена чаша оцет

Начин на приготвяне:

Шкембето трябва да е измито и добре почистено. Може да използвате свинко, телешко или агнешко шкембе. В зависимост от това какво изберете, ще ви е необходимо и различно време за приготвяне. Агнешкото шкембе се сварява за около час, докато свинското и телешкото трябва да се варят с часове, докато омекнат. Сварявате шкембето без сол, докато омекне, а може да ползвате и готово бланширано, като си спестите времето за варене. Изваждате шкембето и към 1 литър бульон добавяте горещото прясно мляко, 2 чаени лъжици сол и ½ чаена лъжица черен пипер.

Свареното шкембе нарязвате на ситно. В дълбок тиган сгорещявате кравето масло, добавяте червения пипер, брашното и ги запържвате за около 1-2 минути, след което добавяте няколко лъжици от бульона. Бъркате до получаването на еднородна смес.

Изсипвате запръжката в бульона, добавяте нарязаното шкембе и оставяте супата да поври няколко минути.

Сервирайте шкембе чорбата със счукания чесън, разбъркан с оцета.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама