Нежен крем с кокосова нотка върху безглутенова основа с лек спаначен акцент.
Необходими продукти:
За основата:
16 сочни фурми без костилка
60 г оризовки
3 с.л. какао
За крема:
500 г извара
250 г рикота
200 г манов мед
3 с.л. кокосови стърготини
шепа спанак
1 с.л. желатин
сезонни плодове за декорация (боровинки, малини, череши)
Начин на приготвяне:
За основата
С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирайте всички продукти за основата до пълна хомогенност.
Разпределете горната лепкава смес по дъното на разглабяща се форма за торта, като притискате плътно, за да се получи плътен борд.
За крема
Накиснете желатина в 40 мл вода, изчакайте да се стегне 10тина минути и го разтопете на водна баня, според указанията на опаковката.
С помощта на кухненски робот, пасатор или чопър пасирайте до пълно хомогенизиране изварата, рикотата, меда и кокосовите стърготини.
Добавете плавно разтопения желатин към крема, като не спирате да разбърквате интензивно до пълното му усвояване.
По желание добавете шепа плодове към крема и разбъркайте внимателно на ръка.
Отделете малка част от крема, добавете към нея спанака и блендирайте до хомогенност.
Изсипете бялата част от крема върху основата, а след това и оцветената.
Оставете чийзкейка да се охлажда във фризер или хладилник за няколко часа.
Освободете внимателно чийзкейка от формата и декорирайте по желание.
Източник: foodieboulevard.com