Невероятно вкусен сладкиш за любителите на шоколада и кокоса.
Необходими продукти:
1 ч.ч. кокосово мляко
3 яйца
2 ч.ч. захар (1 ч.ч. бяла и 1 ч.ч. кафява)
100 гр масло
1 ампула ванилова есенция
1 ч.л. кокосова есенция
1 ч.ч. кокосови стърготини
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1 черен шоколад
за крема:
200 гр маскарпоне
100 мл течна неподсладена готварска сметана (животинска)
пудра захар на вкус
кокосов чипс и кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Намаслете дъното и стените на тава 20 х 30 см и застелете дъното с хартия за печене.
В купа сложете кокосовото мляко, разбитите с вилица яйца, разтопеното (но не горещо масло), ваниловата и кокосова есенция, захарта и разбъркайте много добре с дървена лъжица или кухненска бъркалка.
Прибавете кокосовите стърготини и разбъркайте. Смесете брашното с бакпулвера и ги прибавете на 2 пъти към сместа, като бъркате с лъжицата, докато брашното се поеме. Полученото кейково тесто изсипете в подготвената за печене тавичка.
Разтопете шоколада, излейте го (не трябва да е горещ) върху кейковото тесто и с помощта на вилица леко разбъркайте с кръгообразни движения. Идеята е бялото тесто да се смеси неравномерно с шоколада, за да се виждат различни на цвят слоеве в сладкиша.
Сложете тавичката в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете около 35-40 минути или докато клечка забодена в сладкиша излезе чиста, без полепнали трохи.
Извадете изпечения сладкиш от фурната и го оставете да изстине.
Разбийте за кратко маскарпонето със сметаната и пудра захар на вкус, докато се смесят в еднороден крем. Намажете изстиналия вече сладкиш с крема. Запечете леко във фурната кокосовите стърготини и кокосовия чипс и поръсете с тях отгоре сладкиша.
Сервирайте нарязан на квадрати.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com