Банановият кекс с карамелена глазура е не просто кекс, а сочен сладкиш, с който ще изненадате и гостите, и семейството.
Необходими продукти:
2 броя банан
2 чаени чаши брашно
2 броя яйца
1/2 чаена чаша кисело мляко
1/2 чаена чаша олио
100 грама шоколад
2 чаени лъжици бакпулвер
1/4 чаена лъжица сол
За глазурата:
100 грама карамелени бонбони
4 супени лъжици прясно мляко
Начин на приготвяне:
Разбивате яйцата заедно със захарта, като използвате миксер или тел за разбиване, след това добавяте киселото мляко и олиото. Пресявате брашното заедно с бакпулвера и солта. При непрекъснато разбъркване ги добавяте към течната смес.
Нарязвате бананите и шоколада на дребно и ги добавяте към сместа. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, като проверявате дали кексът е изпечен като го бучнете с клечка за зъби или дървено шишче, ако излезе сухо - кексът е готов.
Когато кексът е готов, пригответе глазурата. Карамелената глазура е по-скоро по желание, не е задължителна част от рецептата за този бананов кекс, но пък го прави още по-вкусен.
В малка тенджера или касерола слагате карамелените бонбони и прясното мляко на котлона на слаб огън. Разбърквайте до получаване на хомогенна смес. Залейте изстиналия кекс с топлата глазура.
Източник: supichka.com