Предлагаме ви една изключително вкусна рецепта, чийто произход е Франция.
Необходими продукти:
1 голямо пиле
1 кафена чашка олио
1 кафена чашка разтопено краве масло
150 гр пушени гърди
250 гр арпаджик
3 моркова
500 гр картофи
2 главички чесън
магданоз
мащерка
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистеното и измито пиле се намазва със смес от предварително счукания чесън, 1/2 от маслото и сол, след което краката му се вкарват в коремната кухина, а крилата се кръстосват на гърба.
Пушените гърди се нарязват на малки кубчета, бланшират се във вряща вода, изваждат се и се запържват в сух тиган.
В дълбока тава или в тенджера се сгорещява 1 супена лъжица от мазнината и се запържва от всички страни до златисто оцветяване на пилето. След това се прибавят последователно пушените гърди, морковите и картофите, нарязани на кубчета, и целите лукчета (почистени от люспите), задушени поотделно в останалата мазнина, подправките и 1 чаена чаша вода.
Ястието се задушава във фурната около 20 минути, като пилето често се обръща, а останалите продукти се размесват чрез разклащане на тавичката. Преди поднасянето пилето се нарязва на порции, гарнира се с продуктите, с които е задушено, и се полива със соса от тавичката.