Пиле с прясно зеле е толкова класическа комбинация, колкото и пиле с ориз и пиле с картофи.
Необходими продукти:
1 кг пилешко месо
2 кг зеле, приблизително една малка зелка
500 грама домати
1 супена лъжица червен пипер
5 зрънца бахар
6 броя дафинов лист
1 кафена чаша олио
Начин на приготвяне:
2 килограма зеле е приблизително една малка зелка. Нарязвате зелето на ситно, поръсвате със сол и намачквате. Може да ползвате всякакво пилешко месо - както цяло пиле нарязано на порции, така и само бутчета например. Измивате доматите, след което ги почиствате и настъргвате.
В голяма тенджера изсипвате нарязаното зеле, добавяте мазнината, доматите, подправките и разбърквате добре. Ако през сезона, в който приготвяте пиле с прясно зеле няма вкусни пресни домати, може да ползвате и домати от консерва.
Оставяте зелето да ври, около 30 минути, докато поомекне, след което добавяте и парчетата пиле и отново разбърквате. Оставяте да ври още около 30 минути, докато и пилето, и зелето са почти сварени.
Изсипвате пилето със зеле от тенджерата в тава и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути, или докато ястието придобие леко златист загар.
Източник: supichka.com