Приготвянето на перфектното тесто за козунак често се оказва истинско предизвикателство дори за най-опитните домакини. Но ако сте твърдо решени да получите статуетка в кулинарията, която се присъжда само на домакините, омесили козунак на конци, днес ще ви дадем разкошна рецепта! Гарантираме ви, че ще впечатлите всички с вкус и мекота и ще забравите за купешкия козунак!
Необходими продукти:
1 кг брашно
40 гр прясна мая
5 яйца
200 гр краве масло
500 мл прясно мляко
200 гр захар
щипка сол
1 пакетче ванилена захар
Вижте още: Традиции, които ще ви донесат късмет на Цветница
За плънката:
около 400 гр сладко по избор (добре е да е по-гъсто)
150 гр смлени орехи
1 пакетче ванилена захар
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Натрошената мая размиваме със 100 мл мляко, 1 с.л. захар и брашно, колкото да се получи рядка каша. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса.
Разбиваме яйцата със захарта, по малко прибавяме от позатопленото мляко, разтопеното масло и ванилията. Отново разбъркваме.
Пресяваме брашното, размесено с щипка сол, и изсипваме в тава, правим кладенче в средата, в което изсипваме шупналата мая. Размесваме бавно с брашното, като сипваме по малко от яйчената смес. Месим, докато тестото започне да образува мехури. Поръсваме с брашно, покриваме с кърпа и оставяме да втаса.
Вземаме по малко от тестото и разточваме на дебели кори с точилка върху набрашнена повърхност. Корите намазваме със сладко, поръсваме с орехи, ванилия и завиваме на руло. Поставяме в тава, намазана с масло, и оставяме тестото, докато се надуе двойно. По-късно отгоре мажем с разбит жълтък, поръсваме със захар, слагаме парчета орехи и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. На 20-тата минута покривам с алуминиево фолио, за да не изгори много захарната коричка. Печете общо около 40-50 минути. Проверявайте го.