Необходими продукти:
за блата:
225 гр захар
90 гр брашно
90 гр нишесте
6 яйца
1 ч.л. бакпулвер
1/8 ч.л. сол
боя
за крема:
250 гр маскарпоне
150 гр крема сирене
150 гр сладко от кисели череши или вишни
75 гр пудра захар
Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците.
Прибавете към белтъците 6 с.л. студена вода и ги разбийте с миксер на сняг. Добавяйте постепенно солта и захарта. Бъркайте, докато се разтопят и сместа започне да "блести".
Добавете жълтъците и разбъркайте. Пуснете фурната да се загрява на 200ºC.
В купа пресейте брашното, нишестето и бакпулвера. Прибавете ги към сместа и разбъркайте на най-бавната степен.
Накрая сложете малко червена/розова боя за хранителни продукти (течна или на прах) и оцветете.
Пригответе си тава (около+/-30х40 см) и я покрийте с хартия за печене.
Печете за около 18 минути на 180ºC, докато блатът стане равномерно опечен.
Извадете блата от тавата. Изчакайте около 2 минути и го покрийте отгоре с друг лист хартия за печене. Обърнете с лицето надолу. Бавно и внимателно отстранете залепналата хартия, върху която се е пекъл. Хванете блата от по-късата му страна и заедно с хартията го навийте на руло. Оставете върху скара до пълно изстиване.
За приготвянето на крема си пригответе купа. Пресейте в нея пудрата захар. Добавете маскарпонето и крема сиренето и разбъркайте на гладък крем. Сложете сладкото от череши в блендер заедно с 3 с.л. студена вода и пюрирайте.
Поставете блата върху плот. Развийте го внимателно. Намажете го равномерно със сладкото.
Изсипете крема върху блата. Разнесете го по повърхността като започнете от края, с който сте започнали да навивате блата, и спрете 2-3 см. преди срещуположния край.
Навийте блата на не много стегнато руло (за да не избутате крема навън). Увийте готовото руло със стреч фолиото и го приберете в хладилника поне за час.
Източник: harryandlexy.com