Представете си традиционните, любими на всички пържени филийки, но с ароматна Baileys заливка и пълнеж от топящ се шоколад. Мигновено се превръщат във вълшебен десерт.
Необходими продукти за 2 порции:
половин бял хляб, не нарязан
1 натурален шоколад
продукти за заливката:
3 яйца
100 мл Baileys Original
1 ч.л. ванилен екстракт
1/2 ч.л. канела
1 с.л. захар
30 г масло
продукти за крема:
100 мл сладкарска сметана
25 мл Baileys Original
1 с.л. мед
продукти за украса:
пресни малини
пресни боровинки
натрошени, печени лешници
*Рецептата не е подходяща за малки деца, поради съдържанието на алкохол в нея.
Начин на приготвяне:
Отрежете две дебели филии хляб, всяка с дебелина около 10 см.
С помощта на остър нож за хляб направете разрез от долната среда по средата, така че да се получи дупка. Внимателно я разширете с пръсти и в нея поставете половин шоколад.
В купа разбийте с миксер продуктите за заливката. Поставете филиите хляб в тавичка и ги залейте, за да се накиснат добре за около 10 минути.
През това време в друга купа смесете сметаната, ликьора и меда и разбийте до пухкавост крема.
Стопете масло в тиган на силен огън и поставете двете отцедени филии с пълнеж от шоколад в него. След около 3-4 минути ги обърнете и от другата страна, докато добият златист загар.
Отцедете върху салфетка ако е необходимо.
Поднесете филийките разрязани наполовина, за да потече топлият шоколад. Добавете лъжица от крема и пресни горски плодове с натрошени лешници за разкош.
Източник: vkusnoteka.bg