Хапваме си много леща, но истината е, че не е приготвяме много разнообразно. Ето една интересна рецепта, подходяща за пролетта.
Необходими продукти:
1 чаена чаша леща
3 моркова
1 глава лук
1 глава чесън
400 грама лапад
2 картофа
1/3 чаена чаша олио
1 чаена лъжица червен пипер
1 чаена лъжица куркума
1 чаена лъжица джоджен
Начин на приготвяне:
Избирате вкусна и качествена леща, която увира добре. Заливате лещата с вода и я оставяте за няколко часа, след което я слагате да заври и след като заври ѝ сменяте водата. Варите лещата за около 30 минути, докато е почти сварена.
Междувременно подготвяте всички зеленчуци. Морковите измивате, почиствате и нарязвате на колелца. чесънът обелвате, обелвате и лука и го нарязвате на стино. Обелвате и нарязвате на средно големи кубчета картофите. Лападът измивате, изрязвате дебелата жилка в средата и нарязвате. В тиган сгорещете олиото, добавете лука и запържете за 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Добавете към тях скилидките чесън, морковите и картофите, разбъркайте добре за около 3-4 минути, след което добавете червения пипер, куркумата, джоджена и 1 чаена лъжица сол.
Добавете и сварената леща, като залеете с вода, толкова, че да леко покрие продуктите. Варете на тих огън за около 20-30 минути, или докато ястието се сгъсти. Добавете и нарязания лапад варете още 2-3 минути, докато разбърквате.
Източник: supichka.com