Тази рецепта е хем позната и близка до класическия български вкус, хем нова и по-интересна. И то заради източните подправки и запичането на фурна.
Необходими продукти:
1 1/2 чаена чаша леща
3 глави лук
4 домата
2 моркова
2 чушки
1 чаена лъжица червен пипер
1/4 чаена лъжица джинджифил
1/4 чаена лъжица канела
1/2 чаена лъжица куркума
1/4 чаена лъжица индийско орехче
1/3 чаена чаша олио
Начин на приготвяне:
Изберете качествена леща, която се сварява бързо. Измивате я и я слагате да се накисне в студена вода. Може да престои 30-40 минути, а може и цяла нощ. Накиснатата леща слагате да заври, а след като заври изливате водата и наливате нова.
Докато подготвяте лещата, подготвяте и зеленчуците. Обелвате главите лук и нарязвате едната от тях на ситно. Почиствате чушките и морковите, и също ги нарязвате на ситно. Обелвате чесъна. След като смените водата на лещата, изсипете тези нарязани зеленчуци, като водата трябва добре да покрива лещата с около два пръста. Добавяте червения пипер, джинджифила, канелата и индийското орехче, след което оставяте лещата да ври на бавен огън. Разбърквате лещата по време на варене и следните да не остане без вода.
След като лещата е сварена, добавяте една чаена лъжица сол, разбърквате добре и я изсипвате в тавичка. Нарязвате на шайби останалите лук и домати, които нареждате върху лещата и печете в предварително загрята фурна за 180 градуса за около 30-40 минути, докато зеленчуците се запекат апетитно.
Източник: supichka.com